Vervoer

Als leerling uit het observatiejaar heb je meestal recht op gratis vervoer naar school.

Dit vervoer kan gebeuren met een schoolbus maar ook met het openbaar vervoer van De Lijn en/of de trein. In dit laatste geval krijg je van ons een gratis Buzzy Pazz (De Lijn), een schoolabonnement (trein) of een combinatie van beide.

Al het vervoer wordt aangevraagd en geregeld door ons bij de verschillende diensten. Wil je weten of jij hiervoor in aanmerking komt? Neem dan contact op met de verantwoordelijke voor het vervoer via ons algemeen telefoonnummer.

Schoolbus

Je kan mee met de schoolbus als die in je buurt langskomt. De bussen starten in verschillende regio’s van West- en Oost-Vlaanderen. Op elke bus is er een busbegeleider die je tot aan de schoolpoort begeleidt. Ga je na het observatiejaar naar het tweede jaar (en later naar het derde jaar) dan behoud je het recht op dit gratis vervoer (tenzij je ondertussen verhuist naar een regio waar nog een school voor buitengewoon onderwijs is met een gelijkaardig aanbod).

Ben je een leerling van het 2de of het 3de jaar? Ook jij kan mee met deze schoolbussen. Voorwaarde is wel dat je naar de dichtstbijzijnde school gaat.

Openbaar vervoer

Ben je al wat ouder (leerling van het 4de, 5de of ABO-jaar) dan verwachten we dat je op eigen kracht of met het openbaar vervoer naar school komt. Ook dit blijft gratis als je naar de dichtstbijzijnde school gaat.

Let op: Wijziging naar Mobib-kaart!

Een Buzzy Pazz in papierformaat is vanaf 01.07.2018 niet langer geldig. Dit abonnement moet worden overgezet op een MOBIB-kaart.

Een MOBIB-kaart is géén vervoersbewijs, het is enkel een drager voor vervoerbewijzen. Je kan het vergelijken met een bankkaart waarop je vervoersbewijzen kan opladen. Wie reeds een BuzzyPazz had, heeft wellicht in de maand juni 2018 een brief ontvangen van De Lijn met een uitnodiging om over te stappen op de MOBIB-kaart.

Voor een MOBIB-kaart betaal je, als ouder/verantwoordelijke, een eenmalige administratieve kost van €5. Deze kaart is dan als ‘drager van vervoersbewijzen’ geldig voor een periode van 5 jaar. Het abonnement moet jaarlijks opnieuw worden opgeladen. De school zal jaarlijks een aanvraag indienen bij de diensten van De Lijn om deze kaart automatisch op te laden.

Graag vragen wij u om het volgende te doen:

  • Gelieve de factuur van €5 die je ontvangen hebt of zal ontvangen in de maand juli of augustus meteen te betalen.
  • Heb je de factuur betaald? Dan zal je wellicht enkele dagen later een MOBIB-kaart ontvangen in de brievenbus. Het is aangeraden om aan de chauffeur of aan een personeelslid van de Lijnwinkel te vragen of de kaart is opgeladen voor een eerste gebruik.

Mobib-kaart De Lijn

De MOBIB-kaart is makkelijk in gebruik:

  1. Je scant je kaart bij elke op- en overstap.
  2. Hou de kaart voor de blauwe cirkel onderaan de gele scanner.
  3. Om een boete te voorkomen, moet je de kaart ALTIJD inscannen tijdens het instappen op de bus.
  4. Je mag doorlopen als het vinkje op een groen veld verschijnt.
  5. Je moet de opgeladen MOBIB-kaart en je identiteitskaart tonen bij controle.

De gebruikswijze van deze kaart is ook terug te vinden in een eenvoudig filmpje op de volgende website: https://www.delijn.be/nl/vervoerbewijzen/mobib/

Mocht je meer informatie wensen of vragen hebben, dan kan je contact opnemen (tel. 050 35 57 00) met Ann Schepens, verantwoordelijke leerlingenvervoer.